fbpx
Kuidas saada lähker vettpidavaks?

Kuidas saada lähker vettpidavaks?

Nii nagu lubatud jätkub meie lähkrite valmistamise saaga selles postituses.

Vahepeal on suurem osa noori jõudnud oma lähkri pooled kenasti kokku õmmelda ja on aeg käes lähkrit täitma hakata, et sellele kuju anda.

Et nahka pehmeks ja venivaks saada, panime lähkri 15 minutiks sooja vette. Peale seda algas pea võimatu ülesanne täita lähker erinevate kuivainetega – kasutusel olid nii oad, herned kui ka odratangud.

Siis kui tundub, et rohkem teri enam lähkrisse ei mahu, on kindlasti veel tegelikult seal ruumi päris mitmele peotäiele. Kui aga lõpuks tõesti enam midagi ei mahu, on aeg jätta lähker kuivama. Paari päeva pärast on lähker ära kuivanud ja kuju võtnud ning lõpuks saab terad lähkrist välja valada – hea nõu on lähkrit tühjendades paar polti lähkri kaelast sisse visata ja kõvasti loksutada – nii saab kõik terad lähkri seinast kätte.

Nüüd aga kõige põnevam küsimus – kuidas ikkagi saab lähkri vett pidama? Vastus on tegelikult väga lihtne – mesilasvahaga. Mesilasvaha muudab pehme lähkri kõvaks ja vettpidavaks ning annab sellele kauni lõunamaise jume.

Meie kuumutasime väikese pliidi peal vanas potis mesilasvaha, kuni see vedelaks muutus ning siis keerutasime seal sees lähkrit, kuni lähkri naha sisse piisavalt vaha imendus. Seejärel valasime vedelat mesilasvaha lähkri sisse ja loksutasime seal seda ringi ning valasime ülejäägi välja.

Andsime lähkri huulikule puupunniga ümara kuju, sulatasime leeklambiga ära üleliigse vaha ja lähker saigi valmis!

Jagamisi